Zásady zdravého stravovania

Zásady zdravého stravovania pre prijímanie jedál počas dňa

Čo jesť?

  • ovocie (surové, podľa možností zrelé a čerstvé, sezónne, uprednostňovať to, ktoré rastie v našom podnebnom pásme)
  • zeleninu (väčšinou surovú, hlavne sezónnu, podľa možností čerstvú, uprednostňovať tú, ktorá rastie v našom podnebnom pásme)
  • naklíčené obilniny a strukoviny (surové)
  • orechy a semená (surové)
  • obilniny
  • strukoviny
  • mlieko a mliečne výrobky
  • iné (mäso, vajcia, hríby, pochutiny... )

Jesť pestrú stravu zloženú s väčšieho množstva jednotlivých surovín. Striedať jednotlivé potraviny. Uprednostňovať biopotraviny.

 

 

Kedy jesť?

Jesť podľa možností v pravidelnom čase.

Príklad rozvrhnutia času príjmu jedál počas dňa:

  • Raňajky 7.00 - 8.00 hod.
  • Desiata 10.30 - 11.00 hod.
  • Obed 12.00 - 13.00 hod.
  • Olovrant 15.30 - 16.00 hod.
  • Večera 17.00 - 18.00 hod.

Koľko jesť?

Približne 1/3 z celkového objemu jedla:

  • ovocie (surové)

Približne 1/3 z celkového objemu jedla:

  • zelenina (surová)

Približne 1/3 z celkového objemu jedla:

  • orechy a semená: približne 1% (surové)
  • naklíčené obilniny a strukoviny: približne 2% (surové)
  • zelenina: približne 2% (varená, dusená, pečená)
  • obilniny: približne 10%
  • strukoviny: približne 10%
  • mlieko a mliečne výrobky: približne 4%
  • mäso, vajcia, hríby...: približne 4%

Jesť menej, ale častejšie. Dodržiavať striedmosť v jedení. Príjem energie z potravy by mal zodpovedať výdaju energie.

Ako jesť?

Jesť pomaly. Poriadne požuť potravu, aby sa dobre premiešala so slinami. Jedlo si vychutnávať.

Zásady zdravého stravovania pre prijímanie nápojov počas dňa

Čo piť?

  • hlavne pitnú vodu (najlepšie čistú bez dochucovadiel, pramenitú alebo filtrovanú, čerstvú, odtečenú)
  • bylinkové čaje (nesladené, nie porciované vo vrecúškach, ale sypané alebo zbierané)
  • minerálne vody (hlavne s obsahom vápnika, horčíka a mangánu, striedať ich)
  • ovocné šťavy (z čerstvo odšťaveného ovocia)
  • zeleninové šťavy (z čerstvo odšťavenej zeleniny)

Kedy piť?

Piť najneskôr štvrť hodiny pred jedlom a najskôr pol hodiny po jedle. Počas jedla nepiť. Piť pred prvým jedlom dňa, piť medzi jedlami, piť po poslednom jedle dňa.

Koľko piť?

Piť malé množstvá a dosť často (asi 1,5-3 litre denne podľa fyzickej námahy, počasia a ďalších okolností, ktoré vplývajú na pokrytie aktuálnej potreby tekutín).

Ako piť?

Piť pomaly, po malých dúškoch.

Ďalší článok po zelenej značke:  Zelená značka  Prekyslenie organizmu