Prekyslenie organizmu

Prirodzené je byť zdravý

Choroba je úchylka, prirodzené je byť zdravý. Človek sa musí naučiť sám, čo má robiť, aby bol zdravý, ako aj to, ako si zdravie udržať. Keďže návod na používanie vlastného organizmu nik z nás nedostal, človek si musí všetky informácie ohľadne zdravia zistiť sám, osvojiť si ich a hlavne podľa nich konať.

Pre zdravie človeka je okrem iných vecí potrebné aj udržiavanie acidobázickej rovnováhy (rovnováhy medzi zásadami a kyselinami). Hodnota pH krvi je 7,4. Ako vyplýva z nasledujúcej stupnice pH prostredia, ľudská krv je veľmi mierne zásaditá.

Stupnica pH prostredia:
kyslé: pH = 0 - 7, neutrálne: pH = 7, zásadité: pH = 7 - 14

Prekyslenie organizmu (acidóza) je stav, pri ktorom je v krvi a v tkanivách nadmerné množstvo kyselín. Tento stav je príčinou veľkého počtu chorôb, hlavne takzvaných „civilizačných”. Prekyslenie organizmu ohrozuje aj imunitný systém. Spôsob ako vlastným pričinením udržať túto rovnováhu je konzumácia prevažne zásadotvorných potravín. Množstvo zjedených zásadotvorných a kyselinotvorných potravín počas jedného dňa by malo byť približne v pomere 4:1. Aby sme sa stravovali zdravo, a aby naša strava mala viac zásadotvorných látok, mali by sme jesť predovšetkým nasledujúce potraviny:

 

 

Vybrané zásadotvorné potraviny zdravej výživy

Zelenina

uhorka, špenát, hlávkový šalát, paradajka, červená repa, mrkva, zemiak, kaleráb, biela kapusta, zeler, avokádo, karfiol, reďkovka

Ovocie

sušené figy, hrozienka, pomaranče, citróny, grapefruity, hrozno, slivky, žltý melón, marhule, broskyne, jablká, hrušky, banány, ďatle, čerešne, jahody, ríbezle

Orechy a semená

mandle, lieskové oriešky, mletý kokos, para orechy, gaštany, slnečnica, mak

Obilniny

pšeno, pohánka, naklíčená pšenica

Strukoviny

fazuľa, sója, cícer

Mliečne výrobky

jogurt so živou kultúrou, acidofilné mlieko, kefír

Iné

hríby, väčšina bylinkových čajov, minerálna voda, kvasnice, himalájska soľ

Vybrané neutrálne potraviny zdravej výživy

voda, rastlinné oleje, med

Vybrané kyselinotvorné potraviny zdravej výživy

Zelenina

cibuľa

Orechy a semená

vlašské orechy, kešu orechy

Obilniny

ovsené vločky, ryža, pšenica, celozrnný chlieb, celozrnná múka

Strukoviny

hrach, šošovica

Mliečne výrobky

pasterizované mlieko, syry (neúdené), tvaroh

Mäso

hydina, ryby

Iné

morská soľ

Žuvanie a dýchanie

Dôkladné žuvanie potravy a jej dôkladné premiešanie so slinami zvyšuje zásaditosť, naproti tomu aj zásadotvorná, ale nedostatočne požutá a napoly strávená strava v čreve kvasí a stáva sa kyselinotvornou. Aj hlboké dýchanie pomáha pri očisťovaní tela od kyselín. Správnym dýchaním (výdychom) sa telo zbavuje niektorých škodlivých látok. Naučiť sa správne dýchať znamená pomôcť sebe v očiste celého organizmu od kyselín.

Ďalší článok po zelenej značke:  Zelená značka  Zdravie a biopotraviny