Prekyslenie organizmu
Prirodzené je byť zdravý
Choroba je úchylka, prirodzené je byť zdravý. Človek sa musí naučiť sám, čo má robiť, aby bol zdravý, ako aj to, ako si zdravie udržať. Keďže návod na používanie vlastného organizmu nik z nás nedostal, človek si musí všetky informácie ohľadne zdravia zistiť sám, osvojiť si ich a hlavne podľa nich konať.
Pre zdravie človeka je okrem iných vecí potrebné aj udržiavanie acidobázickej rovnováhy (rovnováhy medzi zásadami a kyselinami). Hodnota pH krvi je 7,4. Ako vyplýva z nasledujúcej stupnice pH prostredia, ľudská krv je veľmi mierne zásaditá.
Stupnica pH prostredia:
kyslé: pH = 0 - 7, neutrálne: pH = 7, zásadité: pH = 7 - 14
Prekyslenie organizmu (acidóza) je stav, pri ktorom je v krvi a v tkanivách nadmerné množstvo kyselín. Tento stav je príčinou veľkého počtu chorôb, hlavne takzvaných „civilizačných”. Prekyslenie organizmu ohrozuje aj imunitný systém. Spôsob ako vlastným pričinením udržať túto rovnováhu je konzumácia prevažne zásadotvorných potravín. Množstvo zjedených zásadotvorných a kyselinotvorných potravín počas jedného dňa by malo byť približne v pomere 4:1. Aby sme sa stravovali zdravo, a aby naša strava mala viac zásadotvorných látok, mali by sme jesť predovšetkým nasledujúce potraviny:
Vybrané zásadotvorné potraviny zdravej výživy
Zelenina
uhorka, špenát, hlávkový šalát, paradajka, červená repa, mrkva, zemiak, kaleráb, biela kapusta, zeler, avokádo, karfiol, reďkovka
Ovocie
sušené figy, hrozienka, pomaranče, citróny, grapefruity, hrozno, slivky, žltý melón, marhule, broskyne, jablká, hrušky, banány, ďatle, čerešne, jahody, ríbezle
Orechy a semená
mandle, lieskové oriešky, mletý kokos, para orechy, gaštany, slnečnica, mak
Obilniny
pšeno, pohánka, naklíčená pšenica
Strukoviny
fazuľa, sója, cícer
Mliečne výrobky
jogurt so živou kultúrou, acidofilné mlieko, kefír
Iné
hríby, väčšina bylinkových čajov, minerálna voda, kvasnice, himalájska soľ
Vybrané neutrálne potraviny zdravej výživy
voda, rastlinné oleje, med
Vybrané kyselinotvorné potraviny zdravej výživy
Zelenina
cibuľa
Orechy a semená
vlašské orechy, kešu orechy
Obilniny
ovsené vločky, ryža, pšenica, celozrnný chlieb, celozrnná múka
Strukoviny
hrach, šošovica
Mliečne výrobky
pasterizované mlieko, syry (neúdené), tvaroh
Mäso
hydina, ryby
Iné
morská soľ
Žuvanie a dýchanie
Dôkladné žuvanie potravy a jej dôkladné premiešanie so slinami zvyšuje zásaditosť, naproti tomu aj zásadotvorná, ale nedostatočne požutá a napoly strávená strava v čreve kvasí a stáva sa kyselinotvornou. Aj hlboké dýchanie pomáha pri očisťovaní tela od kyselín. Správnym dýchaním (výdychom) sa telo zbavuje niektorých škodlivých látok. Naučiť sa správne dýchať znamená pomôcť sebe v očiste celého organizmu od kyselín.
Ďalší článok po zelenej značke: Zdravie a biopotraviny